Ett urval mobiltelefoner med lansering 2020

Det är alltid spännande när årets lanseringar av nya mobiltelefoner ska göras. Kommer de att vara större? Eller går trenden mot mindre? Medan många håller prestanda som viktigast är andra mera intresserade av själva kamerafunktionen. Några kanske tycker att batteritiden är avgörande när de ska välja telefon. Vilken egenskap man anser viktigast beror naturligtvis på vad man har för avsikt att använda mobilen till. Alla företag har inte släppt sina flaggskepp ännu, men några av dem finns redan ute till försäljning.

Xiaomi Mi 10/Xiaomi Mi 10 Pro

De båda telefonerna blev något försenade, då det var meningen att de skulle ha lanserats i Barcelona på MWC-mässan i februari, men ska finnas tillgängliga nu i dagarna. Båda telefonerna har chippet Snapdragon 865, vilket i praktiken betyder att de kan utnyttja 5 G. I övrigt är det kamerorna som har huvudrollen med sina 108 megapixlar, vilket betyder att det går att filma i 8 K. Mobilernas Amoled-skärmar är högupplösta och selfie-kameran sitter i övre vänstra hörnet. Skärmarna har sensor för fingeravtryck. Mi 10-variantens batteri är på 4780 mAh, medan Pro-varianten har ett aningen mindre batteri. Mi 10 Pro har däremot en snabbare laddning som kompensation. Båda stödjer trådlös/omvänd trådlös laddning, vilket gör att det går att ladda tillbehör från mobilen. Tyvärr har prislappen på dessa mobiler blivit dyrare än sina föregångare, vilket enligt tillverkaren bland annat beror på att priset på Snapdragon 865 blivit det dubbla mot det tidigare Snapdragon 855. Mi 10 börjar på runt 10 000 kronor.

Samsung Galaxy S 20/S 20 Plus/S 20 Ultra

Galaxy S 20 är precis som S 20 Plus fylld av mycket av det bästa från mobilhåll. Skärmarnas uppdateringsfrekvens är på 120 Hz, vilket gör skrollandet smidigt. Batteritiderna är inte helt optimala men batterierna är större än S 10-seriens. Laddningen i båda dessa är trådlös och har en share-funktion som gör att även kompisen kan ladda sin mobil. Kameran är betydligt bättre än S 10’ans. Plus-varianten kommer med en större skärm som täcker i stort sett hela framsidan. Samsungs värstingmobil heter S 20 Ultra och har 128 GB lagringsminne. Skärmen här är på 6,9 tum och 9 mm tjock. Upptill finns simkortslucka för dubbla simkort. Här finns möjlighet för 1 TB extra minne om det skulle behövas. Stöd för e-sim finns också. Ultran har också större batteri och bättre bakre kamera på 108 megapixlar. Den filmar i 8 K. Stor och lite otymplig, men maxad med teknik. Den bakre kameran sticker ut en bit, vilket kan vara störande. Å andra sidan är det ingen billig mobil, så ett skal bör nog ändå inhandlas. Sådana finns hos phonelife där det också går att införskaffa andra tillbehör till mobilen. Det här är också en tung mobil. Den väger dryga 2 hektogram. Samsungs mobiler är klara för 5 g så snart detta kommer att erbjudas. Ultran kostar runt 15000 som billigast.

Iphone SE

Mobilen påminner starkt om Iphone 8 till utseendet och har även den Touch ID istället för Face ID. Processorn är densamma som i Iphone 11 och dess Pro-variant, det vill säga A 13 Bionic. Internminnet ligger gissningsvis på 3 eller 4 gigabyte. Apple har inte avslöjat det. Enligt Apple’s marknadsdirektör ska kameran ha ”det bästa enkelkamerasystemet någonsin”, vilket i så fall borde klå Iphone XR’s system. Kameran har porträttläge, wifi 6-stöd samt trådlös laddning. Enligt Apple är batteritiden likvärdig med Iphone 8. Det här är en budgettelefon och priset börjar någonstans runt 5500 kronor.