Ett lyckat studentfirande

Studentfiranden kan se väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Det finns olika traditioner att följa om hur upplägget brukar se ut. Ta reda på i god tid hur din skola brukar göra, var du förväntas vara och när samt vad det krävs för förberedelser. Det är mycket inför den stora studentdagen som både kan och behöver fixas i förväg, bland annat kläder och skor. De ska vara snygga och bekväma att ha på sig en hel dag. Det behövs inhandlas dryck, ett flak måste ordnas, inbjudningar till mottagningen måste skickas, mat ska beställas, en studenttårta ska beställas, mössa ska provas ut och planering ska ske.

Så ser dagen ut

Oftast brukar den stora dagen inledas med en champagnefrukost. Detta är sällan en ordnad aktivitet från skolan utan det är studenterna själva som styr upp detta med tid och plats. Då brukar man ses utomhus, klädd i sina studentkläder och mössa, för att gemensamt skåla in den stora dagen med det första glaset champagne.

Sedan följer en sammankomst på skolan där utdelning av betyg sker och skolans rektor och lärarna håller ett tal. När det är klart väntar det stora utspringet. Inför utspringet har klassen valt ut en egen låt som de ska springa ut till. Där tackas man av en sista gång och tas sedan emot av sina anhöriga som står och väntar. Studentplakat är vanligt förekommande där man har en bild på studenten som barn, klassens namn och studentår. De anhöriga brukar också ha med något att hänga kring halsen på studenten i form av blommor, små champagneflaskor eller gosedjur.

När alla klasser har sprungit ut är det dags för det stora flakåket. Varje klass har förberett ett eget flak, antingen lastbilsflak, traktorflak eller någon annan typ av flak. Här spelas ofta musik, det skålas och man åker några varv runt stan för att basunera ut att man minsann har tagit studenten. Flakåkning har dock blivit väldigt omdiskuterat de senaste åren då många olyckor sker i samband med detta. Ta det därför försiktigt och tänk på alkoholintaget.

Efter flakåket är det dags för mottagningen hemma. Här har familj, släkt och vänner samlats för att fira den stora dagen ihop med studenten. En mottagning kan se olika ut, antingen bjuder man på någon form av mat eller så bjuder man på kaffe och en härlig tårta. Det går att specialbeställa studenttårtor där man kan få en bild på studenten på sockerpastan, en studenmössa uppe på eller bara en tårta i svenska flaggans färger. När det är dags för studenten att åka vidare kan släkt och vänner med fördel fortsätta kvällen tillsammans.

Slutfesten är, precis som det låter, slutet på kvällen. Här samlas klassen alternativt flera klasser eller hela skolan, på en gemensam avskedsfest. Det kan vara en hyrd lokal eller en hyrd krog. Nu är det dags att för sista gången slå klackarna i taket tillsammans, man vet aldrig när eller om man ser varandra igen och det kan bli väldigt nostalgiskt och känslosamt.