Olika sätt att låna pengar – privatpersoner

Funderar du också på att ansöka om ett nytt lån? De allra flesta svenskar har någon gång lånat pengar och det är inte konstigt med tanke på hur många möjligheter det finns. Men just det breda utbudet av låneprodukter kan också resultera i att man väljer ofördelaktiga lån med onödigt hög ränta eller andra villkor som inte passar så bra.

Vilka låneformer är vanligast i Sverige? Vilka är mest fördelaktiga och vilka vore bäst för just dig? Vi hjälper dig att hitta rätt.

Bolån

De allra flesta svenskar väljer att ta ett bolån när det är dags att köpa bostad. I regel ligger bolånen på 80 % av bostadens kostnad, som idag brukar vara minst en miljon. Resterande 20 % kan finansieras av egna besparingar eller ett blancolån. Bolånen har låg ränta jämfört med exempelvis smålån på lägre belopp, och kan betalas tillbaka under flera år.

Privatlån

En låneprodukt som funnits länge är privatlånet, eller blancolånet som det också kallas. Det är ett större lån som oftast används för exempelvis inköp av bil, renoveringar o.s.v.

Privatlån har betydligt lägre ränta än en del andra låneformer och återbetalningstiden kan vara på många år. Eftersom det rör sig om större belopp ställs det också högre krav på att ha god kreditvärdighet. Å andra sidan är lånen enkla att hitta, eftersom de erbjuds av både banker och andra låneinstitut. Kika gärna på flera olika långivare, exempelvis Lendify, innan du ansöker om ett lån.

Smålån

Det finns flera olika typer av smålån, exempelvis sms-lån, mikrolån, snabblån etc. Även om det kan finnas vissa skillnader mellan de olika lånen är de i stort sett samma typ av lån. Samtliga ligger på lägre belopp, ofta på ett par tusenlappar, och räntorna är nästan alltid väldigt höga. Lånen ska i regel betalas tillbaka inom 1-3 månader, och eftersom de är små kan även du med lägre kreditvärdighet bli beviljad den här typen av lån.

Smålånen lämpar sig bäst vid oförutsedda situationer när man behöver lite extra pengar så snabbt som möjligt. Däremot är det inte rekommenderat att välja snabblån om du behöver pengar för ett större inköp – då är privatlån att rekommendera.

Krediter

En kredit är också en typ av lån. Däremot skiljer den sig från vanliga lån eftersom hela summan inte betalas ut till kundens bankkonto. Den vanligaste formen av kredit är kreditkort som man kan få av banken.

När du ansöker om en kredit ansöker du som vanligt om ett visst belopp, men du bestämmer själv när du utnyttjar den. Du kan också välja att bara ta ut en del av pengarna, och låta resten vara kvar som en buffert. Krediter kan därför vara bra att ha som en säkerhet, så att du har pengar att utnyttja om det skulle behövas.

Så hittar du rätt lån

Vilket lån passar just dig? Det beror på vad du behöver det till. Är du intresserad av att skaffa en bostad? Då är det givetvis ett bolån du behöver. Ska du köpa en ny bil? Satsa då på ett privatlån. Behöver du en mindre summa pengar snabbt? I så fall kan ett snabblån fungera utmärkt.

Det är också viktigt att jämföra flera olika alternativ innan du skickar iväg din ansökan. På så vis kan du hitta en långivare med lägre ränta och villkor du känner dig bekväm med.