Att köpa begagnad bil

Det kan finnas många skäl att köpa en begagnad bil. Att du gillar en speciell bilmodell som inte längre produceras, att du vill meka själv och gillar enkel teknik eller kanske det vanligaste, att du inte vill lägga mer pengar än nödvändigt på ditt bilägande.

Det finns flera viktiga saker att tänka på när man väljer begagnad bil. Vad har du råd med, vad har du behov av och vad kommer det att kosta att äga och underhålla den bil du är på väg att köpa?

Var också ärlig mot dig själv. Du längtar efter en Ford Mustang eller en Lotus Elit, men det du egentligen behöver en bil mest till är att köra till återvinningen eller COOP. Då kanske du ska lista ut om du ska välja något praktiskt att ha året om eller stå ut med att släpa kassar på bussen på vintern och njuta av en entusiastbil på sommaren?

Ju fler bilar man ägt, desto mer intresserad brukar man bli av att se till totalekonomin. Bränslekostnaden är viktig, men i den totala bilekonomin är den ändå bara en – om än viktig – del. Annat som är viktigt är givetvis vad bilen kostar när du köper den, kolla exempelvis på kvd.se, men också vad den kostar i försäkring, skatt och service. En ofta förbisedd faktor är hur tung bilen är. Ju tyngre bil du har desto mer kommer du att få betala inte bara för bensin utan också i däck, bromsar, koppling och annat som slits mer om bilen är tung än om den är lättare.

Vad bilen är av för kvalitet är också viktigt. Det finns gott om statistik som handlar om bilars kvalitet. Men en bil kan ha en ursprungligt hög kvalitet man ändå vara ett tveksamt val som begagnatbil. Man pratar ofta om premiumbilar, de allra finaste, ofta dyraste bilarna. Att många av dessa ändå har rimligt eller till och med lågt pris som begagnade har att göra med att de görs i förhållandevis små serier och att de är dyra att serva och underhålla.

Ett bra tips är därför att välja en inte alltför stor bil, av en modell som det tillverkats många av och som många andra också valt att köra som begagnatbil. Bilar som Toyota Corolla, VW Golf eller vår egen Volvo s60, som är ett bra exempel på ett vettigt val av begagnad bil. På kvd.se finns alltid ett bra utbud av Volvo s60 att välja mellan.

Volvo s60 kom redan år 2000, då uppmärksammad som konkurrent till BMW:s 3-serie, Audi A4 och Mercedes C-klass. Volvo s60 är en fyrdörrars sedan, framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven, och har en femcylindrig rad motor som mellan varianterna varierat från 126 till hela 300 hästkrafter. Den fungerar för de allra flesta behov, ser bra ut och behöver du göra service eller reparation är det många mekaniker och verkstäder som är vana att arbeta med just s60.

Vilken bilmodell du än väljer är det klokt att se till att den är ordentligt testad av en aktör med gott rykte. Söker du via kvd.se väljer du bland bilar som är högst sju år gamla, är testade inifrån och ut, har godkänt mönsterdjup på däcken och är besiktade.