pengar i handen

Blancolån – så funkar det

Nästan alla människor har hamnat i en situation då man är i behov av pengar, men inte har några egna att använda sig av. Att ansöka om ett lån kan då vara den bästa lösningen, speciellt om det handlar om ett inköp som kostar väldigt mycket pengar och som man kan ha svårt att spara ihop till själv. På marknaden finns det idag mängder med olika typer av lån att använda sig av beroende på vad man ska använda pengarna till. Lånen är utformade att passa för olika anledningar och upplagda på olika sätt.

Ett av de vanligaste och mest populära låneformerna är privatlånet. Ett privatlån kan även kallas för blancolån och är ett lån som kan användas till precis vad som helst. Som låntagare behöver du inte förklara för låneförmedlaren eller för banken vad du ska använda pengarna till och du behöver heller inte ha någon form av säkerhet (t.ex. en bil, båt eller hus) för att kunna få lånet beviljat.

Hur mycket du får låna beror på flera faktorer, men vill du komma åt de bästa blancolån som finns på marknaden kan det vara bra att ha i is i magen och inte acceptera första bästa låneerbjudande som du får. Använd dig gärna av en låneförmedlare så kan du på ett enkelt och smidigt sätt får svar från flera olika banker som är villiga att låna ut pengar. På så sätt kan du även se vad de olika bankerna erbjuder för ränta och vilka andra villkor som kommer med lånet.

Ansökan

För att ansöka kan man vända sig direkt till banken eller så gör man sin ansökan online. Du använder dig av en lånekalkylator för att fylla i hur mycket du vill låna och kan därefter se den ungefärliga månadskostnader beroende på vilken löptid som du har valt. För blancolån kan löptiden vara allt från 1-15 år, men hur länge du får betala av ditt lån bestäms av banken. Den löptid du fyller i är endast ett önskemål.

Oftast får man ett preliminärt beslut direkt upp på skärmen och behöver du komplettera din ansökan så kommer banken att höra av sig och be om de dokument som de önskar, t.ex. ett arbetsgivarintyg. Om lånet efter detta blir beviljat kommer du få hem ett avtal att signera. Kom ihåg att det är ditt eget ansvar att läsa igenom de villkor och regler som banken har, innan du signerar. Hur snabbt pengarna blir utbetalda till ditt konto kan vara mycket varierande och så är även den ränta som du kommer att få. Räntan sätts nämligen individuellt och baseras oftast på hur hög kreditvärdighet som du har. Med en bra taxerad inkomst och utan betalningsanmärkningar eller för många skulder sedan tidigare, brukar det sällan vara svårt att få till en bra överenskommelse.