Böcker och dess värde

Böcker är bra på många plan

Böcker ger tid av lugn och ro när man sätter sig ner och läser.Böcker kan ge kunskap men också inspiration och det är det som ger oss den bästa kraften att skapa – att inspirera oss att ta fram vår kreativa sida.Här är en del boktips;(Fetade författarnamn är länkar med mer info)Böcker om Hälsa: Susanna Ehdin: Den självläkande människan12 veckor till ett självläkande liv.Louise L Hay: Du kan hela ditt liv Livskraft och inspiration:Alla böcker av Paulo Coelhomen börja gärna med Veronika bestämmer sig för att dö Böcker som hjälper dig att ändra dina tankesätt för att bättreförändra dina mönster:Sandra Roman: Skapa pengarAnnika Langlé: Ljus och färg som helande kraftShakti Gawain: Kreativ visualisering .

Mera självkänsla Mia Törnblom Forum förlag  Här är Mia Törnbloms andra bok på temat självkänsla och skillnaden på självkänsla och självförtroende. Här ställer hon frågor som du får svara på för att du ska kika in i dig själv och fundera över vad du tycker, vill och känner. Självkänsla handlar så klart mycket om självkännedom och svaren har bara du men frågorna till dem tipsar Mia om. Samtidigt berättar hon både om sin egen vandring genom livet och om människor hon mött. Det är synd att självkännedom och sökandet efter den ofta ses som svaghet och för ett tiotal år sedan skulle många fått läsa den här boken under täcket med en ficklampa. Så är det inte längre och Mias tjänster har stor efterfrågan så tur är det väl att hon skrivit även den här boken. Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi Lisbeth Stahre Forum förlag Mat och dåligt med motion måste inte alltid vara det enda som felar när kilona är för många. Det påpekar bokens författare som här tar hjälp av en terapiform för att en gång för alla få bort övervikten och orsakerna till den. Det är forskningsstudier på Karolinska institutet som ligger bakom boken och det kan ju låta torrt och tråkigt men så illa är det inte.

Stahre tar dig med på en resa under lupp och det som studeras är dina egna tankar, känslor och reaktioner som i sin tur skapar handling (eller frånvaron av den samma.). Så har du provat allt ”utanför dig själv” för att nå din drömvikt kanske det är dags att titta innåt? I så fall är den här boken riktigt bra och kan säkert ge dig många kickar och insikter. Naturligtvis finns här också recept att följa och avslutningsvis tips för hur du går vidare på egen hand. Paulúns GI-mat Fredrik Paulún och Karoliina Paulún Fitnessförlaget

Får du plats med en kokbok till i hyllan?

Börjar det bli trångt? Här är i alla fall en bok som kan vara väl värd att pressa in i skåpet. Fredrik Paulún och hans fru Karoliina har skapat en kokbok med sina egna favoriträtter, i GI-formatet. Oavsett om du är en GI-älskare eller inte är maträtterna i den här boken oerhört lockande för vardag eller fest. Utbudet i den lilla boken, 118 sidor, är brett. Här finns soppor, kött-, vegetarisk-, fisk- och kycklingrätter men även frukostförslag, sallader och naturligtvis desserter. Bilderna är vackra och precis så lockande man önskar när alla idéer torkat ihop och man vill slå upp en sida och få inspiration, och aptit, för dagens lunch eller middag. På varje sida finns i vanlig Fredrik Paulún stil information och fakta om hälsa och välmående. En liten bok som väl förtjänar en plats i ditt kök som sagt var. Stora ryggboken Katarina Woxnerud, Magnus Ringberg Fitnessförlaget Ryggen. En del av våra kroppar som de flesta förr eller senare, en eller flera gånger genom livet får känna av på ett eller annat sätt. Har du en dålig madrass i sängen brukar ryggen säga ifrån, sitter, står du illa på ditt jobb säger den ifrån och bär du snett eller helt enkelt rör dig för lite så säger den också gärna ifrån. Något vi borde vara tacksamma för. Så en god idé är att lära känna sin rygg och hur den fungerar, vad den påverkar och vad som påverkar den. Allt detta och mer därill hittar du i den här boken vars namn ju också talar om att HÄR hittar du informationen du söker eller inte ens visste att du sökte. Ja den är verkligen heltäckande, talar om vad som orsakar problem och hur du kommer till rätta med dem, hur du förebygger problem och inte minst hur du stärker din rygg. Boken är skriven av naprapaten Katarina Woxnerud och sjukgymnasten Magnus Ringberg. Tillsammans har de skapat en mycket bra bok som också är trivsam att bläddra i. En bok för läsning från pärm till pärm eller att läsa här och där i efter behov och nyfikenhet.

Energiyoga Louise Malmros Manfrinato Fitnessförlaget Yoga djungeln blir bara snårigare och snårigare. Power yoga, Ashtanga yoga, Kundaliniyoga, Yin yoga, Fitnessyoga och många andra finns det och nu kommer ännu en: Energiyoga. En form som författaren utformat utifrån power yogan (som är skapad ur Ashtanga yogan) kombinerad med moderna stretchövningar och sjukgymnastiska övningar, berättar författaren. Bokens övningar ska ge en stark och frisk kropp med fokus på rygg, skuldror, nacke, höfter och knän. Hon säger också i boken att hon tagit några av de mest effektiva yogarörelserna och skapat ett program utifrån dem och fått en variant som är rolig och skön träningsform… Författaren påpekar i inledningen att yoga är en metod för personlig utveckling med tusenårig filosofi, något som nu alltså finns i en ännu modernare och förenklad variant vid namn ”Energi yoga”. Övningarna i boken är enkla att läsa sig till hur de ska utföras men yoga är över lag svårt att läsa sig till eftersom våra kroppar aldrig är exakt lika och ibland kan en position behöva utövas på ett lite annat sätt för att just den personen ska få ut så mycket av den som möjligt. För den som provat yoga och tycker om träningen kan boken kanske komma väl till pass för att ge inspiration till träning på egen hand men jag tror boken mer är tänkt för dem som inte redan provat yoga, de som inte hittat sin variant av alla som redan existerar. Eller kanske för de som tror att yoga är krångligt och att Energiyogan nu är en ”light-form”… Det känns som nya yogaformer dyker upp som svampar ur marken där enkelheten är det som ska locka till ett sunt liv i harmoni och med en stark och vacker kropp. Energi ger alla yogaformer så den här boken faller mig inte i smaken, den känns tunn och platt. Örter som läker Anne Mcintyre Wahlström&Widstrand En härlig bok i ett mysigt format för alla som älskar örter och deras egenskaper eller för dem som är nyfikna på att lära sig om vad våra vänner växterna har att lära oss om hälsa och välmående. Boken tar upp örter som är bra för vanliga åkommor. Boken kan användas som en uppslagsbok om örterna eller så kan man läsa om vanliga sjukdomar och vilka örter som lidrar vad.

I din trädgård eller i din närhet (i alla fall här i Dalarna) har vi stor tillgång till naturen så varför inte lära känna den lite bättre. Visste du till exempel att rödklövern är urindrivande och hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter. I klimakteriet kan den balansera hormonerna och minska besvär som värmesvallningar. En trevlig bok fullsmetad med information och fakta som är lätt att ta in och plötsligt blir ogräset i trädgården en källa till fascination… Så stärker du ditt imunförsvar Charlotte Haigh Wahlström&Widstrand   Hälsa blir allt viktigare för oss av många orsaker. Inte alltför sällan har vi inte tid att bli sjuka. Något som underlättare att vi håller oss friska är att lära känna våra kroppar (och själar) att veta när vi behöver dra ner på takten för att inte tömma oss och därmed bli mer sårbara för bakterier och virus. Men att också veta vad kroppen behöver för att den ska ha ett starkt försvar mot de samma är inte heller dumt. I den här boken får du mycket kunskap på ett enkelt och snabbt sätt. Boken berättar om de 100 mest näringsrika råvarorna enkla recept med de samma. Här finns också ett litet register där man söker på problemet för att se vilka råvaror som kan motverka eller helt enkelt ge din kropp hjälp på vägen till friskhet. En trevlig bok för de flesta men som säkert blir en gåvobok mer än en bok man köper till sig själv.   Din personliga coach för själen Finn ditt sanna jag på 28 dagar Denise Linn Forum förlag Detta är en perfekt bok om du vill se över dina vanor, ovanor, mål och drömmar oavsett plan. Du kan använda boken genom att läsa den från pärm till pärm och bara suga i dig av tips som känns inspirerande för dagen eller varsamt ta dig igenom alla. Oavsett vilket sätt du väljer kommer du att möta dig själv och sen är det upp till dig att göra det bästa av det. Det bästa med boken är att den gör det enkelt. Kortfattat och rakt på sak gör att man aldrig tappar tråden eller tröttnar – tvärtom. Inspiration hela tiden. Däremot är det inte sagt att det är lätt att genomföra allt, särskåda sig själv, sina tankar och beteenden men det är ju upp till dig. Denise Linn är bara coachen men det gör hon å andra sidan så bra man kan önska. Fitness yoga Jill Jahrmann, Karen Kollien Nygaard Natur och kultur

Fitnessyoga?!

Titeln får mig att undra, vad är Fitnessyoga?! Har aldrig hört talas om den inriktningen och boken ger heller inget bra svar på namnvalet. Författarna säger sig vilja ge en förklaring av vad yoga är och översätta det till ett begripligt språk. Så varför ett krångligt namn? Däremot håller jag med dem om att övningarna i boken är väl utvalda för vad människor i dag har behov av. Övningar som mjukar upp de muskler som vi i den moderna vardagen inte använder så mycket och som alltför ofta är korta och ovana vid arbete. Boken beskriver en rad olika övningar och förklarar på ett ingående sätt exakt vad de är bra för. I slutet finns sedan ett program med övningar som är beräknade att ta en och en halv timme att göra. Som ett träningspass, och kanske är det där som namnet kommer in -”Fitnessyoga” men det är ändå ”bara” yoga så hur jag än vrider och vänder så förstår jag inte titeln. Annars gillar jag boken skarpt. Här kan du välja ut övningar som passar efter just din dag och dina behov. Bokens tydlighet om varje övning är uppskattad och även informationen om yogans grenar, den speciella andningen som används, råd till den som för första gången provar yoga, är bra och lätta att förstå. Magträning för alla Camilla Porsman Fitnessförlaget  Drömmen för många är den där perfekta magen, platt och med rutor. Camilla Porsman som är utbildad inom bland annat personlig träning ger i den här boken inte bara tips om bra träning för alla magens muskler. Hon går också igenom myterna som finns om magträning. Fett på magen kan bara försvinna genom förbränning. Inte genom att bara träna magmusklerna. Så trodde du på en genväg – glöm det. Magmuskler är inte bara snyggt på badstranden, de stärker också ryggen och hållningen. Med starka magmuskler förebyggs bland annat ryggont. Bokens övningar är bra för alla. Den som enkelt och lätt hemma på vardagsrumsgolvet vill stärka sina muskler, eller den som efter löpturen eller på gymet vill få musklerna att skrika av utmattning. Det finns också övningar för den som är gravid eller den som nyss fått barn. Det är aldrig fel tillfälle att stärka magens muskler. Bilderna inspirerar! Bara genom att bläddra i boken ligger man plötsligt på golvet och provar än den ena och än den andra övningen. Det finns också tips på hur övningarna kan kombineras med till exempel pilatesboll eller så kallat ”exercise wheel”.   Gi Dieten Den enkla vägen till varaktig viktminskning Azmina Govindji och Nina Puddefoot Forum En glad och entusiastisk bok om vad man bör äta om man vill gå ner i vikt. Konceptet är; satsa på mat som ger dig ett stabilt blodsocker under längre tid. Boken är full av tips och kunskap om vad man bör äta och hur man bör aktivera sig för att med fysisk aktivitet får fart på förbränning och välmående. Den innehåller också många bra kunskaper om vilken mat som ger stabilt blodsocker, den innehåller också en del recept samt en avdelning med svar på vanliga frågor. För den som vill använda sig av GI dieten för att nå sina mål är boken perfekt. Författarna tar också upp att förändra sin kropp många gånger handlar om att förändra sin egen självbild – det kan därför innebära mer än att bara ändra sin kost för att nå sitt uppsatta mål. Bokens stora plus är att tonen är glad och entusiastisk. Paulúns fettförbränning Fredrik Paulún Fitnessförlaget En bok som innehåller precis allt du kan tänkas behöva veta, vilja veta och även det du inte visste att du behövde veta om fettförbränning, viktminskning och viktbalans. Boken är verklig späckad med information men det är trots det mycket lätt att ta in den genom att avsnitten är korta, bilder bryter av och texten är stor. Här får du verkligen alla svar och det senaste vetenskapliga rönen! Även på frågor du inte ens hade en aning om att du undrade över. Ja det känns nästan övermäktigt med all information samtidigt som det är intressant. Vad är det som påverkar vårt energibehov? Hur bör man träna för att förbränna mest fett? Hur bör man äta för bästa resultat av träningen och när bör man äta? Visste du att ett par koppar kaffe före träningen hjälper dig förbränna fett bättre? Boken tar också upp för- såväl som nackdelar med olika populära dietmetoder. En bok för den verklige entusiasten!  Pilates med boll Yvonne Lin Natur och kultur Det är något magiskt med bollar. Det har många konstaterat, bland andra en gymnastiklärare till mig som något irriterat undrade varför vi inte kunde låta bollarna vara stilla medan han instruerade oss inför den kommande träningen. Kanske inte så underligt då att dessa träningsbollar fått så stor genomslagskraft. Stor, rund och det är inte meningen att de ska vara stilla. Man kan sitta på den, ligga på den och är du tillräckligt duktig även stå på den… Fullt så avancerat blir det inte i den här boken men den är ändå full av övningar för främst mage och rygg. Med bollen som sällskap blir riktigt roliga att genomföra dem. Att det tar är det ingen tvekan om. Musklerna ger sig snart till känna men med musik i bakgrunden blir leken, förlåt – träningen – en rolig utmaning där ovana muskler förlorar. Det här är roligt! Bollen är lätt och därför passar träningsformen alla oavsett om du redan är vältränad eller helt grön. Ju mer vältränad du är ju mer orkar du och om du är otränad känner du snart resultat. Även balansen tränas när bollen används och det gör att fler muskler än man tror när man bara tittar på bilderna är involverade i övningarna.